Anvelopele de iarna: tips&tricks

Cu totii stim ca de anul trecut suntem obligati prin lege sa ne echipam autoturismul cu anvelope de iarna, corespunzatoare sezonului rece. Este un lucru de bun simt ce ar trebui sa fie facut de toti participantii la trafic indifferent daca exista lege sau nu. Anvelopele corespunzatoare chiar fac diferenta!

Cateva mici sfaturi :

  • NU echipati masina doar cu doua anvelope de iarna (doar pe o punte)! Riscul de a derapa si a pierde controlul masinii creste foarte mult deoarece doua roti vor avea tractiune mult mai mare decat celelalte doua iar acestea din urma vor pierde aderenta mult mai repede. ECHIPATI MASINA CU ANVELOPE DE IARNA PE TOATE CELE 4 ROTI!
  • NU va bazati pe faptul ca “dom`le am cea mai buna marca de cauciucuri de iarna, nu patesc nimic, pot merge linistit cu viteza mai mare”. COMPLET GRESIT. Intr-adevar, anvelopele de iarna ofera o aderenta mult mai buna in conditiile de iarna decat anvelopele de vara, dar asta nu inseamna ca pe un drum acoperit de gheata, masina nu va derapa usor. PASTRATI O VITEZA MAI MICA IN TIMPUL IERNII, asigurati o distanta mai mare fata de ceilalti participant la trafic pentru a avea timp si spatiu sa opriti sau sa evitati orice pericol.
  • FOLOSITI FRANA DE MOTOR! Pe carosabilul acoperit de zapada sau gheata/polei incercati pe cat posibil sa folositi frana de picior, deoarece pe suprafete alunecoase rotile la franare tind foarte usor sa se blocheze (avand o aderenta mult mai scazuta) si astfel pierdeti foarte usor controlul. Franati din timp cu ajutorul motorului. Stiu ca majoritatea din dvs. stiu cum se efectueaza acest procedeu de “frana de motor”, dar sunt si persoane care nu stiu (unii instructori auto chiar nu explica acest procedeu). Frana de motor apare atunci cand luam piciorul de pe pedala de acceleratie si schimbam intr-o treapta inferioara, fiind luat piciorul de pe acceleratie, motorul tinde mereu sa ajunga la turatia de relanti, deci se va subtura, obligand rotile sa se invarta mai incet, astfel motorul infraneaza singur masina. Incet si sigur.
  • CONDUCETI MULT MAI PRUDENT SI PREVENTIV! Nu accelerati puternic, nu intrati in curbe cu aceeasi viteza cu care ati fi intrat daca era carosabilul uscat pe timp de vara, ci cu o viteza redusa, nu va bazati excesiv pe calitatile anvelopelor de iarna. In situatii unde drumul este acoperit de multa gheata sau multa zapada este recomandat sa folositi si lanturi antiderapante.
  • INCERCATI SA CUMPARATI SI UN SET DE JANTE PENTRU ANVELOPELE DE IARNA! Astfel, va va scuti de costuri mult mai mari la schimbarea rotilor. Decat sa platiti pentru dejantat, montat anvelopele de iarna pe jante, echilibrat roti si montat roti la loc (proces ce costa in medie 120 de lei pentru un autoturism) puteti sa cumparati si un set de jante (recomandat de tabla, deoarece sunt si mai ieftine si intretinerea acestora este mult mai usoara) pe care doar le montati pe masina (veti economisi aproape 100 de lei!). In trei ierni ati acoperit costul jantelor prin economisirea schimbatului de cauciucuri pe acelasi set de jante.
  • DEPOZITATI ANVELOPELE CORECT! Incercati pe cat posibil sa depozitati anvelopele corect. Acestea trebuic tinute intr-un spatiu racoros, ferit de diferente mari de temperatura si lumina directa a soarelui. Nu puneti mai mult de 4 anvelope una peste alta, deoarece greutatea va fi prea mare si acestea se vor deforma. Ideal este ca anvelopele sa fie tinute intr-o husa speciala pentru anvelope. Astfel, le pastrati ca noi pentru urmatorul sezon rece.

NOU la INDEO AUTO! Pachete de jante cu anvelope de iarna, pregatite doar sa le montati pe masina! La achizitionarea oricarui pachet de roti de iarna (jante+anvelope) beneficiati de schimbul rotilor GRATUIT in cadrul service-ului nostru.

Contact rapid: www.indeo-auto.ro / office@indeo-auto.ro / 0758.117.866 sau lasati-ne un mesaj in caseta de Comentarii.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un comentariu